България ще получи над 4 млн. евро за инфраструктурни проекти в енергетиката


Преди дни държавите членки на ЕС се договориха да отпуснат 647 млн. евро в подкрепа на ключови инфраструктурни проекти в областта на енергетиката. Основната част от средствата се предоставят за проекти в газовия сектор и за пренос на електроенергия в региона на Балтийско море и в Източна и Югоизточна Европа. Сред одобрените проекти са и 5 обекта в България за над 4 милиона евро. С европейските средства ще се финансират проектни проучвания за изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Турция , за построяването на ВЕЦ "Яденица", както и на далекопроводни връзки от ТЕЦ "Марица Изток" към различни части на страната.

Владимир Уручев, евродепутат от ЕНП и член на комисията по енергетика в ЕП обясни:

Това е най - голямата сума, която България получава по т.нар. Механизъм за свързаност на Европа. Най - голямата сума, която България получава в това раздаване, над 3 млн. евро са за изграждане на язовир „Яденица“ . Останалите проекти са свързани с далекопроводи от ТЕЦ „Марица Изток -1“ до Гърция за връзка с гръцката енергийна система.

Най - после и интерконекторната  газова  връзка с Турция попадна в полезрението на общите интереси на европейските газови структури. За проучване ни отпускат 200 - 300 хил. евро, каза още Уручев.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!