Новата Европейска комисия встъпи в длъжност


Започна петгодишният мандат на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер.

При гласуването й в Европейския парламент, тя получи подкрепата на  423 депутати от европейската десница и левица и от Алианса на либералите и демократите в Европа,  209 депутати гласуваха "против", а 67 се въздържаха.  Комисията "Юнкер" получи по - лош резултат от този на Барозу, което  новият й  председател на Комисията обясни с присъствието на повече антиевропейски партии в парламента. Неподкрепата на крайнолевите и крайнодесните евродепутати беше коментирана от Жан Клод Юнкер с думите :
Има ясно проевропейско мнозинство,  което ни позволява да работим в Европа“. „Тази Европейска комисия ще е комисия на последния шанс -  или ще успеем да доближим европейските граждани до Европейския съюз, или ще се провалим. Бих искал да използваме този шанс да раздвижим Европа, каза той.
  Юнкер даде заявка, че екипът му  ще раздвижи европейската икономика, ще се бори с безработицата,  ще представи пакет от инвестиции за растеж на стойност 300 милиарда евро до Коледа. Ако трябва, ще ускори преговорите с държавите кандидатки за членове, но че през следващите пет години Европейският съюз няма да се разширява. И още от приоритетите на комисията "Юнкер" - нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен Европейски съюз, амбициран  да се превърне в "номер едно в света" в областта на възобновяемите енергийни източници, нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки ,  който да стане факт до 2019 година .

Според Филиз Хюсменова,  заместник-председател на политическата група Алианс на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент,  като първи реално избран от европейските граждани председател на Европейската комисия, Жан Клод Юнкер ще е с много по - голяма политическа легитимност, а предложената от него нова структура на Комисията, ще я  направи по - работеща.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!