Мария Габриел: Новата Европейска комисия тръгна със заявка за една по-демократична Европа

Новият изпълнителен екип на Европейската комисия встъпи в длъжност под ръководството на новия президент Жан-Клод Юнкер. Мандатът на комисията е петгодишен. Екипът на Юнкер включва седем вицепрезиденти, които ще координират останалите еврокомисари. Основни приоритетите в работата на Европейската комисия са преодоляване на икономическата криза и разкриването на работни места.
Комисията тръгва с много по-силна легитимност и заявка за една по-демократична Европа, лидер на световната сцена, каза за Радио ВИДИН евродепутатът Мария Габриел.

"Тази комисия тръгва с много по-силна демократична легитимност, но заради това има много по-големи очаквания от страна на гражданите. Европейската комисия има много важни задачи- икономическата криза на първо място, икономически растеж и работни места. За нас ще бъде много важно да следим плана, който анонсира г-н Юнкер, как ще бъде превъплътен в конкретни мерки. Още при представянето на своята комисия той анонсира план от 300 млрд. евро за инвестиции за растеж и конкурентоспособност в работни места, сега вече е доста по-конкретен. Този план ще бъде представен до Коледа."- обясни евродепутатът. 


Други приоритети на Европейската комисия ще са политиката в областта на енергетиката и политиката по миграцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!