Засилва се ролята на Европейската централна банка


Европейската Централна Банка поема контрола върху работата на най-големите финансови институции в страните от еврозоната. На 26 октомври централната банка и Европейският банков орган оповестиха, че 24 банки в Евросъюза не са издържали проведения финансов преглед и ще трябва да набавят допълнително капитал. Стрес тестовете показаха, че някои банки са прекалено слаби и ще трябва да осигурят допълнителни средства на стойност общо над 24 и половина млрд. евро.
Изграждането на единен банков надзор, който отговаря за идентифицирането на рискови банки, цели да засили стабилността на финансовата система в Европейския съюз. Това беше едно от дългогодишните искания на Европейския парламент и е важна крачка към изграждането на банков съюз в общността. Еврокомисарят по финансовата стабилност Джонатан Хил приветства новата роля на Европейската централна банка, като единствен надзорен орган в банковия съюз. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма причини за вдигане на европейските санкции срещу Москва. Тя изрази недоволство от поведението на Русия към Украйна и допълни, че продължава да желае дипломатическо решение на украинската криза. Русия подкрепи състоялите се в неделя избори на контролираните от бунтовниците територии в Източна Украйна.
Русия още не съдейства по начина, който бихме желали, особено що се отнася до Луганск и Донецк, отбеляза Меркел в Берлин на конференция, организирана от Съюза на германските работодатели.

Новият върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини започва от утре посещение в Израел и Палестина. До неделя тя ще посети последователно Тел Авив, Ерусалим, Газа и Рамала. Целта й е да подчертае приоритетът, даден от Европейския съюз на този регион, и усилията за неговото стабилизиране и
възстановяване, както и за съживяването на израелско-палестинския мирен процес.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!