Стратегията за съдебна реформа ни доближава до европейските стандарти, смята адв. Михаил Екимджиев

Стратегията за съдебна реформа в България ще е важна за Европейската комисия при оценка на напредъка на страната ни в тази област.


Документът бе представен в Брюксел в очакване на следващия мониторингов доклад за страната ни. Стратегията е изготвена от служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов и е със седемгодишен хоризонт.

У нас документът е предмет на сериозна дискусия в съдебната система.

Според адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека в Пловдив новата стратегия е реформаторски документ:

„Това, което се иска, наистина е поставено в един реформаторски, еволюционен дух  -  изваждане на прокуратурата от съдебната власт.”

За да има реформа, трябва да се раздели Висшият съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия – убеден е адвокат Екимджиев. Според него, така ще се даде възможност на съдиите да бъдат независими от прокурори и следователи:

„Наложителна е промяна. Тя би била в съответствие с препоръките от страна на Европейската комисия и на Венецианската комисия .”

Актуализираната стратегия за съдебна реформа предвижда въвеждане на индивидуалната конституционна жалба. Тя би дала възможност на гражданите за самозащита срещу лошото управление, срещу лобистките закони и корупционните практики. За адвокат Михаил Екимджиев това е отколешна мечта:

„Моята надежда е, че въвеждането на това право, при което всеки, които ще имат един реален граждански коректив.”

Натискът на гражданското общество ще е решаващ за истинската съдебна реформа, тъй като промяна отвътре в съсловието е невъзможна заради политическите назначения, категоричен е адвокат Екимджиев:

„Прокуратурата не е дорасла да консумира предоставената й от конституцията угаждайки на определени политически и конюнктурни интереси.”

Главната цел на стратегията е да покаже пред Европейската комисия, че България има воля да започне реални реформи в съдебната система.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!