ЕК отпуска още 280 млн. евро за борба с вируса ебола


Европейската комисия обяви, че осигурява още 280 милиона евро за борба с вируса ебола, с което общо вложените от ЕС средства в тази посока надвишават един милиард евро. Комисията отбелязва, че холандски кораб пътува към Западна Африка, за да достави линейки и друго оборудване за здравните работници там. На борда на кораба са натоварени също подвижни болници и лаборатории, осигурени от Австрия, Белгия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Люксембург осигурява санитарни самолети за евакуация, които ще бъдат предназначени за медиците доброволци, работещи на местата,
засегнати най-силно от разпространението на вируса. Половината от обявените днес 280 милиона евро ще бъдат предоставени пряко от бюджета на ЕС, а останалите ще бъдат получени от фармацевтични дружества, работещи в търсене на ваксина срещу вируса.

Новият европейски комисар на Великобритания Джонатан Хил заяви, че конфликтът между Лондон и Брюксел за искането Лондон
да внесе в бюджета на ЕС допълнителни 2,1 милиарда евро е станал крайно политически и ситуацията трябва да бъде овладяна.  Европейската комисия ядоса британския премиер Дейвид Камерън миналия месец, оказвайки натиск върху страната му и предявявайки,  както той се изрази, неприемливо голяма сметка. Камерън каза, че няма да я плати до 1 декември, когато е крайният срок и с това предизвика критиките на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.  Хил заяви преди утрешната среща на финансовите министри от ЕС, на която ще бъде обсъден този въпрос, че напрежението трябва да се понижи.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!