Как иновациите в телекомуникационния сектор насърчават икономическия растеж в ЕС?

Снимка: БГНЕС

Сред важните мерки, които Европейската комисия препоръчва на страните-членки на Европейския съюз за преодоляване на кризата, се откроява масовото внедряване на информационни и комуникационни технологии в образованието.

Икономическият експерт в представителството на Европейската комисия в България - Аглика Цветанова уточнява значението на тези мерки за страната ни. В допълнение, тя посочва примера с успешно работещото електронно правителство в Естония и подчертава нуждата от разработването му и в нашата страна.

Всеки 11-ти лев, като заплата в България се дава от компания, която се занимава с информационни и комуникационни технологии. Нещо повече - технологичната индустрия е най-големият вносител на осигуровки (социална политика, пенсии и майчински) с 6% дял от всички бизнеси в страната. Това сочат резултатите от наскоро приключилото изследване на CBN.

За да има една страна добър специалист по информационни технологии, който да се реализира на европейския пазар на труда е необходимо добро образованието. През 2014-та нашата страна е инвестирала над 5 милиона лева в изграждането на компютърна инфраструктура в училищата. Очаква се до края на годината общо 240 училища да бъдат оборудвани с безжични мрежи. България вече има изготвена и „Стратегия за ефективно прилагане на информационните и комуникационни технологии в образованието и науката“.

Оказва се, че за да се постигне икономически растеж в Европа, масовото внедряване на информационни и комуникационни технологии в образованието  е изключително важно и се препоръчва на всички страни-членки да работят активно в тази област през следващите години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!