ЕК отпусна допълнителни средства за борба с ебола


Европейската комисия обяви, че осигурява още 280 милиона евро за борба с вируса ебола, с което общо вложените от ЕС средства  досега надвишават един милиард евро.Холандски кораб пътува към Западна Африка, за да достави линейки и друго оборудване за здравните работници там. На борда на кораба са натоварени също подвижни болници и лаборатории, осигурени от Австрия, Белгия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Люксембург осигурява санитарни самолети за евакуация.
Половината от обявените 280 милиона евро ще бъдат предоставени пряко от бюджета на ЕС, а останалите ще бъдат получени от фармацевтични дружества, работещи в търсене на ваксина срещу вируса.

Новият европейски комисар на Великобритания Джонатан Хил заяви, че конфликтът между Лондон и Брюксел за искането Лондон да внесе в бюджета на ЕС допълнителни 2,1 милиарда евро е станал крайно политически и ситуацията трябва да бъде овладяна, предаде Ройтерс. Европейската комисия ядоса британския премиер Дейвид Камерън миналия месец, оказвайки натиск върху страната му и предявявайки, както той се изрази, неприемливо голяма сметка. Британският премиер Дейвид Камерън даде ясно да се разбере, че няма да приеме компромисна сделка относно европейското бюджетно искане и подчерта, че спорът за него тласка Великобритания към напускане на ЕС, пише днес The Guardian .

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!