Есенната икономическа прогноза на ЕК


Обявената миналия вторник есенна икономическа прогноза на Европейската комисия не вещае розово бъдеще нито за икономиките на държавите, използващи еврото като валута, нито за страните извън Еврозоната.

Новоназначеният комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси коментира, че прогнозата е значително занижена. Това накара французина Московиси да обяви коренно различни данни за икономиката на собствената си страна, чиито бюджет беше изготвен под негово ръководство във времето, когато той беше финансов министър.
 За България  Европейската комисия  очаква ръст на БВП от едва 0,6% за 2015-а година вместо очакваните преди 1,7 на сто. За 2016-а година прогнозата е от 1 процент.

Безработицата в страната ще остане сравнително висока през 2014 г. - в размер на 12%. Еврокомисията пое ангажимент да задвижи икономиката и да създаде работни места. Рискът от дефлация и нова рецесия на европейската икономика е всъщност най-голямото предизвикателство за новата еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, която започна своя мандат миналата седмица. седмица.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!