ЕС проведе най-голямото учение по киберсигурност


ЕС проведе най-голямото и най-сложното учение по киберсигурност, организирано досега в Европа, съобщиха от  Европейската комисия.

В учението участваха над 200 организации и 400 специалисти от 29 европейски държави. Те изпробваха готовността за отговор на кибернетични нападения в еднодневна симулация, организирана от Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност. КиберЮръп 2014 е  тест, който се провежда на всеки две години.  Специалисти от обществения и частния сектор, включително агенции по киберсигурност, национални екипи за незабавно реагиране при компютърни произшествия, представители на министерства, телекомуникационни и енергийни дружества, финансови институции и доставчици на интернет, провериха процедурите и възможностите си в сценарий на близка до действителността мащабна заплаха за киберсигурността.
Според миналогодишния доклад на Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност, нападателите в мрежата са усъвършенствали своите действия, съобщава БТА. Миналата година нападенията в интернет по света са нараснали с почти една четвърт, като общият брой на нарушенията на сигурността на данни е бил с 61 на сто по-висок, отколкото през 2012 година. Всяко от осемте най-големи нарушения на киберсигурността е донесло загуба на десетки милиони записи на данни, като е била засегната информация за самоличността на 552 млн. души. Според оценки на сектора, на киберпрестъпността и шпионажа се падат между 300 млрд. долара и един трилион долара от общите годишни загуби за 2013 година.

 В интервюто доц. Георгиев говорви за стратегиите, които  биха могли да доведат до успешната Борба с кибер пресдтъпността.  Споделя факта, че киберпрестъпниците изпреварват специалистите  по сигурността като умения, образование, технически средства. Но, също така казва, че романтичният период на киберпрестъпленията вече е отминал. Перспективата след установяване на престъплението е доста по-непривлекателна, отколкото финансовите средства и другите изгоди, които имат от престъплението.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!