Селскостопански производители в ЕС за предстоящото отпадане на млечните квоти


Европейският парламент е отворен да изслуша всички предложения, казва в интервю Паоло де Кастро от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, координатор в комисията по селско стопанство, по повод предстоящото от 1 април догодина отпадане на млечните квоти. Фермерите от сектора изразяват опасения за бъдещето си, особено дребните производители. Факт е, че през последните десет години само 30 на сто от млечните ферми в европейските страни са били на печалба от млякото си. След 1 април 2015 година всяка страна ще произвежда толкова мляко колкото общият пазар може да поеме. Ще има по-голямо предлагане, по-голяма конкуренция и по-ниски цени, които и без това отбелязват спад напоследък. Ето коментара на италианския евродепутат Паоло де Кастро.
 
Има спад в търсенето, консумацията пада поради кризата в Европа и поради необичайната тенденция в производството с високи нива на продукция, въпреки спада в потреблението. Руският бойкот също изигра роля. ЕС трябва да въведе схеми за управление на пазара, но не под форма на интегриране в цената. Нужни са схеми, които да помогнат фермерите да се застраховат  чрез частно управление на риска. Общата селскостопанска политика въвежда инструменти за управление на риска чрез схеми за застраховане или схеми за коопериране. Подпомага се изграждането на кооперативни фондове за фермери, достъп до кредит. В САЩ има застрахователни компании, застраховащи фермери спрямо цени на продукция. Искаме да чуем идеи, но не просто такива, които връщат квотите, а идеи за управление на продукцията в млечната индустрия чрез свързване на географски принцип, а с предлагане на стимули, така че всяка страна да поддържа целите на продукция.

Дори и ако ГМО  се приеме на европейско ниво, всяка страна-членка може да го забрани със свои аргументи. Няма да се приемат екологични мотиви, фермерите няма да могат сами да избират кои безопасни продукти да отглеждат чрез даване право на държавата да забранява продукти на основа на ненаучни мотиви. Фредерик Рийс от Алианса на лиребалите и демократите, докладчик по темата.

Европейската агенция за безопасност на храните все още отговаря за оценката, докато страните при тези допълнителни аргументи са с ясно определена роля да управляват рисковете спрямо специалните характеристики на регионалната и националната ситуация. Като аргументи могат да се изтъкнат предназначението на земята, устойчивостта й на пестициди.Текстът дава правни гаранции и възможност на държавите да забраняват отглеждането на ГМО. На фермер може да се даде свободата да отглежда ГМО, но това не намалява свободата на съседа му, избрал да отглежда традиционни и органични култури, но разбрал, че културите му са опрашени от съседните. Въпросът опира до заразяване и до зони за защита, както и до подсъдност в случай на проблеми и заразяване. Ясно е, че ще бъде включено в доклада. Вътрешният пазар за отглеждане на ГМО не функционира. Ако няма нарушения на ниво търговия, няма да има опасения. За момента не е приоритет, но материята е много сложна и в малките детайли се крият опасностите.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!