ЕС е подценил намалението на вредните газове, което предоставя употребата на биогорива

Европейският съюз е подценил с около 50% намалението на емисиите на вредни газове, което предоставя употребата на биогорива - това се казва в доклад на водеща консултантска компания в областта на възобновяемата енергия. Според доклада за да бъде разбрана правилно ползата от биогоривата, емисиите, които те отделят, трябва да бъдат сравнявани с тези от фосилните горива, които зелената енергия заменя на пазара. В документа се казва още, че зелените горива могат да помогнат за намаляване на емисиите от въглероден двуокис в транспорта, който е един от най-големите замърсители.

Съдът на Европейския съюз  реши, че страните членки могат да блокират достъпа  на безработни имигранти до специфични облаги на социалната система. Решението ще подпомогне усилията на британския премиер Дейвид Камерън за справяне с т.нар социален туризъм. Камерън е подлаган на критики, че подходът му подкопава принципа за свободата на движение в рамките на Евросъюза.
Решението на съда е по случая на румънката Елизабета Дано и нейния син, на които е било отказано подпомагане от германските власти.  Според директива от 2004 година европейските граждани могат да се местят и да живеят в която искат страна от Евросъюза. Съдът обаче подчертава, че държавата домакин не е задължена да предоставя социални помощи през първите три месеца след пристигането им, а когато става дума за  период по-дълъг от три месеца, но по-къс от пет години - цитирам - "икономически неактивните хора трябва да разполагат с достатъчно собствени ресурси".
Манфред Вебер от Европейската народна партия приветства решението: То изпраща ясно послание, че страните членки имат различни законови инструменти на разположение, за да защитят социалните си системи от злоупотреби, като в същото време не нарушават основополагащия принцип за свободата на движение, каза той. 


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!