Допълнителна хуманитарна помощ от ЕС за Източна Украйна


Европейският съюз предостави допълнително 3,3 милиона евро като хуманитарна помощ на населението на Източна Украйна, предадоха информационните агенции. Средствата ще бъдат използвани за покриване на най-належащите нужди на хората и подготовка за наближаващата зима.
ЕК вече е предоставила над 11 млн. евро като хуманитарна помощ за региона, а помощта от държавите членки възлиза на 73 млн. евро, уточняват от Комисията. Освен това от февруари 2014 г. там работят хуманитарни експерти на ЕС с цел наблюдение на ситуацията и осигуряване на своевременна и координирана помощ от страна на блока.

Унгария ще подкрепя решението на съюзниците си от ЕС за санкции срещу Русия заради Украйна, но ще има нужда от помощ за гарантиране на енергийните си доставки, които може да бъдат засегнати от този спор. Това заяви в Берлин унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Изказванията на унгарския премиер Виктор Орбан за необходимост от преразглеждане на санкциите и растящата близост на страната му с Русия в енергийната политика породиха безпокойство, че Будапеща може да изпадне в сферата на влияние на Москва, отбелязва агенцията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!