Политиката на ЕС в областта на ГМО и интересите на България


Страните от ЕС да могат да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на тяхна територия, дори когато са разрешени на европейско ниво. Този дебат се провежда в ресорните комисии в Европейския парламент. Тексът ще бъде обект на преговори със страните-членки и се очаква да залегне в новото европейско законодателство за ГМО. Работата по законодателното предложение на Европейската комисия започна през юли 2010 година.

Факт е, че Европейският съюз има едно от най-строгите законодателства в света относно генно модифицираните храни, като култивирането е позволено само след пълна оценка на риска. Редица страни-членки обаче искат още по-голяма гъвкавост по отношение на допускането на отглеждане на такива организми на своя територия и затова Комисията предлага промени в съществуващите правила.

Дали да имат възможността държавите-членки да ограничат или забранят отглеждането на ГМО на тяхна територия - този дебат предстои да бъде проведен и в пленарната зала на ЕП. Към момента само един генно модифициран сорт царевица - MON 810 на Monsanto, устойчив спрямо вредители насекоми, се отглежда в ЕС. Някои страни обаче (Австрия, България, Гърция, Германия, Унгария, Италия, Люксембург и Полша) са се позовали на предпазната клауза, за да предотвратят отглеждането на техни територии.
Страните-членки следва да имат повече възможности да забранят или ограничат отглеждането на генно модифицирани култури на своя територия, дори и те да са одобрени на европейско ниво - това предвиждат промени в европейското законодателство, по които се произнесе Комисията по обществено здраве на 11 ноември.
Преди предстоящия дебат в ЕП потърсихме мнението на евродепутата и бивш министър на околната среда Искра Михайлова, заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, според която и при новите предложения интересът на България остава защитен.

Попитахме и  как природозащитниците оценяват направените предложение за промени в политиката за ГМО в Европа.  В звуковия файл можете да чуете мнението на Ивайло Попов, екологично сдружение "За Земята".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!