Юнкер обеща независимост на разследването по "Люкслийкс"


Първото посещение на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще бъде в Украйна.

Обявявайки визитата си, обаче, той не уточни дали ще се срещне с руския президент Владимир Путин, но беше категоричен, че санкциите на Евросъюза срещу Русия остават в сила и няма да се променят.  На първото заседание на новата Европейска комисия Юнкер  представи програмата и методите на работа на екипа си. Еврокомисарите решиха задълбоченото наблюдение над икономиката на Гърция да продължи до юни 2015-а година. Комисията ще назначи и координатор по въпросите, свързани с ограничаването на разпространението на вируса ебола. Ще продължат преговорите за двустранното търговско споразумение с Европейския съюз.
Буквално дни, след като Жан Клод Юнкер встъпи в длъжност, стана ясно, че Европейската обединена левица започва да събира подписи от евродепутатите за вот на недоверие срещу него. Причината - твърдения в журналистическо разследване, че е замесен в схеми за избягване на данъци по време на мандата си като финансов министър и премиер на Люксембург, ставайки гарант на преференциални данъчни схеми на 340 компании. Според твърденията, бившият министър-председател на Люксембург е спестил на фирмите милиарди евро данъци. 

Председателят на Европейската комисия отрече да се намира в конфликт на интереси начело на Комисията, независимо от това, че негови комисари  ще разследва данъчната система на Люксембург. Той обеща , че комисарят, отговарящ за разследванията - Маргрете Вестагер, има абсолютна независимост и той няма да разговарят с нея по въпроса "Люкслийкс". Юнкер се обяви за общоевропейско решение, защото корпоративното данъчно облагане, при което големите фирми плащат по-ниски данъци от физическите лица, е обичайна практика в 22 държави членки. Той обеща, че Комисията ще предложи  нов закон за създаване на система за автоматичен обмен на информация за данъчните постановления, но напомни, че той ще изисква единодушното съгласие на всички страни от Съюза, коментира анализаторът Владимир Шопов.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!