ЕК принудена да вземе спешни мерки заради опасен щам на птичи грип


Европейската комисия днес вероятно ще приеме спешни  временни предпазни мерки за ограничаване на силно заразния щам на птичи грип, открит в Холандия, съобщи ЕК.

Очаква се на 17 ноември Комисията да приеме решение за спешни временни предпазни мерки след откриването на щама, каза говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.
Решението ще опише зоните, определени от холандските власти около заразената птицеферма, от които ще бъде забранена продажбата на живи пилета, яйца, пилешко месо и други пилешки продукти на други членки на Европейския съюз и трети страни.

 
Избраният за председател на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че Съветът ще разисква през декември конфликта в Украйна, който той нарече война, предаде Асошиейтед прес.Бившият полски премиер Доналд Туск, който ще встъпи в новата длъжност на 1 декември, каза, че Украйна ще бъде главна тема на заседанието на Съвета на 18 и 19 декември в Брюксел. "Трябва да кажем открито: става дума за война" в Източна Украйна", цитира АП думите на Туск. Според него на срещата на Г-20 в Бризбейн, Австралия, на руския президент Владимир Путин е казано ясно, че "атмосферата в Европа и в света около Русия драматично се влошава все повече и повече", добавя АП.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!