Полша се готви за еврозоната, 68 процента са против


Полша  се готви за присъединяване към еврозоната, но властите все още не са решили конкретно кога да приемат единната валута. Според изследване 68% от поляците са против приемането на еврото.

Журналистката Мира Суховейко  обяснява какви са настроенията в Полша:
Поляците смятат, че влизането в еврозоната ще им навреди.

Това, според нея, е поради лош пиар на еврозоната. Поляците просто не искат да се присъединят към тези, които ще подпомагат по-бедните. Кризата на икономиката не навреди толкова на местния бизнес. Смята се, че това е поради изключителната стабилност на злотата. Но и правителството има вина за този скептицизъм, защото то също има доста съмнения що се отнадя до предимствата за влизането в еврозоната. Въпреки, че от години е ясно, че това е посоката, в която ще върви Полша. Хората очакват повишаване на цените, защото знаят какви са цените в другите европейски страни.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" уточни, че в България картината е по-различна. Има доста сериозна подкрепа за обвързването  с еврото.
Това е наше задължение да влезем в еврозоната. То изисква доста сериозна политическа воля за довършване на иконимически  реформи. Това трябва да се превърне в приоритет. Веднъж тръгнеш ли по този път, всички действия, които противоречат, трябва да отпаднат. Това отнема част от свободата на българските политици да решават въпроси от кратскосрочен план. Въпрос на политическа воля и устойчивост на няколко правителства, ако имаме чести смени.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!