Трудностите пред малките общини в област Видин за първия програмен период

Снимка: Радио ВИДИН
Оценка на нивото на подготовка и изпълнение на европейски проекти в област Видин за първия програмен период направиха експертите от Областния информационен център в града. Неизбираемостта на малките общини в мерките за инвестиции в градски райони по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда", е сред една от трудностите, пред които се изправят бенефициентите. Според управителя на центъра Мариела Савкова, първите седем години за областта се отчитат като подготвителен период за управлението на проекти с финансиране от Европейския съюз. Област Видин е изправена пред трудността да преодолее дисбаланса си с останалите региони.

"Имахме много запитвания по отношение Програмата за развитие на селските райони. Нашите бенефициенти на практика не участват в процеса на подготовката на програми, особено по отношение инвестициите в селските райони. Област Видин е изправена пред предизвикателството да преодолее дисбаланса с останалите райони. Регионът трябва да бъде приоритетен за управляващите органи в следващите седем години, какъвто е и смисълът на кохезионната политика- да се инвестира в райони, които не могат сами да се справят."- обясни Мариела Савкова.

За програмния период 2014-2020 година трябва да се преценят кои са най-важните проекти за област Видин, които да получат финансиране и с реализацията си да подобрят положението на региона. Целите им трябва да са икономическо, социално и териториално сближаване, растеж и работни места. А добрите практики от Видин ще бъдат показани на 24 ноември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!