Европейският съюз засилва помощта си за справяне с епидемията от Ебола в най-тежко засегнатите региони

Нови 27 милиона евро ще отпусне ЕК за справяне с епидемията от Ебола. 17 милиона евро от помощта ще бъдат използвани за транспортиране на жизненоважни доставки и оборудване за засегнатите страни, евакуация на заразените международни хуманитарни работници в болници в Европа и обучение и внедряване на здравните работници.

Част от средствата ще подпомогнат местните здравни заведения. Останалите 12 милиона ще са в помощ на съседните на засегнатите страни. Целта е да им се помогне да се подготвят за риска от Ебола, чрез ранно откриване и мерки за информиране на обществеността. Решението за новата хуманитарна помощ е взето след завръщането от Сиера Леоне, Либерия и Гвинея на комисарите Кристос Стилианидес- координатор и член на Комисията за хуманитарна помощ и реакция при кризи и Витенис Андриукайтис, комисар по въпросите на здравеопазването.

Там те събраха информация от първа ръка за предизвикателството, наречено Ебола и предложиха нови мерки като отговор от Европейския съюз. „Видях на място колко много се прави за справяне с епидемията и колко трудни са условията на работа на хуманитарните работници там, но трябва да се направи много повече, за да се справим с разпространението на болестта”. Това каза при завръщането си комисар Кристос Стилианидес.

По време на мисията си, комисарите са обсъдили предизвикателствата с националните власти, представителите на държавите-членки на ЕС и хуманитарните организации. Обсъдени са били и процедури за скрининг на пътници, които пристигат в Белгия, Франция и други страни от ЕС и напредъка по разработването на ваксините и лечението за Ебола. ЕС осигурява подкрепа за проучванията за откриване на ваксина. Първите резултати се очакват през декември и ако са успешни, ще започне втора фаза по изработването на ваксина в началото на следващата година. Европейската комисия е предоставила и 280 милиона евро за целта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!