Разминаване на прогнозите на бивш и настоящ министър за евросредствата, които ще загубим



По прогнозни данни на правителството, има огромен риск да загубим до 220 млн. евро в края на годината. А това е с около 30 млн. евро повече спрямо разчетите направени от служебното правителство. Ако правителството на Бойко Борисов не успее да минимизира риска, загубата на средства ще е най - голямата за изминалия програмен период 2007 - 2013 г. До момента най - голямата загуба на евросредства беше през миналата година - 62,8 млн. евро.
Илияна Цанова, бивш вицепремиер и министър, отговарящ за европейските фондове, обясни как се изчислява рискът от загуба на евросредства.

Всяка една държава - членка, включително и България, има бюджет за година, който е дефиниран и трябва да бъде разплатен. За да се случи това, се изисква изпълняване на проектите от бенефициентите, подаване на искания за плащане към управляващите органи и подаване на сертификат в Европейската комисия. Бюджетът на България за тази година по всички оперативни програми е 1, 760 млрд. евро.

Да си припомним обаче, какво се случи тази година. По две от най - големите програми "Околна среда" и две оси от "Регионално развитие" бяха спрени от Брюксел. Започнаха едни безкрайни проверки, което блокира системата. Не се изпълняваха проектите, спряха се плащанията към строителните компании и общините. Няма как при спиране на работата за толкова дълъг период от време това да не се отрази.

Има много предизвикателства, които стоят пред нас. Европа също има хроничен дефицит в нейния бюджет, който пряко влияе върху възстановяването на парите от Европа към страните - членки. Към края на годината това е голямо предизвикателство и за ЕК", каза Цанова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!