Еврорадиоигри: Българин спечели в европейското състезание eSkills awards 2014

Снимка: bait.bg

Любомир Янчев, студент в първи курс по специалността „Информационни технологии” е сред победителите в европейското състезание eSkills awards 2014. За първи път момчето, като повечето деца, сяда пред компютъра, за да играе. През годините играта постепенно се превръща в сериозно занимание и професия. Днес Любомир Янчев има собствен бизнес, който често го отвежда и зад граница. Работата по проекта, с който спечели наградата в категорията Young Digital Talent свързва 19-годишния младеж с учени от Медицинския университет в Хирошима, Япония.
За състезанието изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Весела Калъчева пояснява: Този европейски конкурс е част от едногодишния проект E-skills for jobs 2014, който завършва в края на тази година. Това е проект на Digital Europe (Европейската IT асоциация) и на EuropeanSchool.net (Европейската мрежа на училищата) под егидата на Grand coalition for digital jobs. Той се реализира в 30 страни. Изпълнител на проекта за България е БАИТ. Смисълът е да се повиши информираността на обществото и в частност на младите хора до 25 години за възможностите, които дава секторът за кариерно развитие.
117 кандидатури от 30 страни са подадени за четири категории в конкурса, затова от БАИТ са особено горди с постижението на Любомир Янчев, който взе наградата в категорията Young Digital Talent с проекта си „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимия”. По думите на Весела Калъчева, и четирите български кандидатури са били много силни.
Наградата за победителя Любомир Янчев e еднодневно посещение на Cisco live в Милано през януари 2015 г., срещи с високопоставени представители на компанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!