Европарламентът ще отчете резултатите от преговорите за промени в бюджета на ЕС


Европейската сметна палата призова всички органи и институции, които работят с бюджета на ЕС, правилно да осчетоводяват сумите и да ги изразходват по план, като се стремят да постигат резултати и добавена стойност. Тези, които управляват дейностите и проектите, често се концентрират само върху условията за получаване на парите, без да се обръща внимание на постигането на резултати, се казва в обзорния доклад на европейката финансова институция. Много от грешките, установени от палатата, говорят за неправилно прилагане на правилата и процедурите за обществените поръчки.
 
Пред Европейския парламент ще бъдат отчетени резултатите от преговорите за промени в тазгодишния бюджет на ЕС и рамката за догодина. Помирителните преговори със Съвета приключиха на 17 ноември, без да бъде постигнато съгласие. Сега Европейската комисия трябва да предложи нов проектобюджет, започвайки бюджетната процедура отначало.
 
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини разкритикува споразумението за съюзничество и стратегическо партньорство, което Русия сключи с грузинската сепаратистка област Абхазия. Според Могерини, споразумението нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и е "пагубно за продължаващите усилия за стабилизиране на сигурността в региона".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!