Трансграничните престъпления срещу околната среда

Болгария вновь провинилась перед Европейской комиссией
Снимка: Архив



Доклад на органа на ЕС за съдебно сътрудничество "Евроджъст" / http://www.eurojust.europa.eu/press/PressReleases/Pages/2014/2014-11-21.aspx / хвърля светлина върху дейността на организираните престъпни групи при трансгранични престъпления срещу околната среда.
Печалбите от тази престъпна дейността са огромни - приблизително 30-70 милиарда щатски долара годишно. В същото време статистиката показва, че екологичните престъпления рядко са преследвани от националните правоохранителни органи.

Докладът се фокусира върху три теми: достъп до знания и опит и възможните решения за справяне с предизвикателствата на трафика на застрашени видове, незаконен трафик на отпадъци и повърхностно замърсяване на водата.

Сред трансграничните престъпления срещу околната среда, намерили място в доклада са: нелегалното изнасяне за трети страни на опасни отпадъци - с римери от Италия и Ирландия, замърсяване на водите в Гърция, Унгария и Швеция, както и нелегален износ на птичи яйца и маймуни. В трансграничните случаи националнтие органи не успяват да се справят, а прилагането на законодателството на ЕС в държави-членки е различно. Това пречи на единния подход спрямо трансграничните престъпления срещу околната среда.
Заключенията са, че глобите за престъпленията от този характер са ниски, а връзките на мафията с незаконния трафик на отпадъци не се разследват и докладват.
За българските прмиери - в разговор с Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените" и с адвокат Свилен Овчаров от групата на "Зелените адвокати".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!