Програмата Юнкер и инвестиционният план,който трябва да даде тласък на икономиката и заетостта в ЕС

Акцент в изданието на рубриката е Планът на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Кои са основните посоки в него, които се нуждаят от най-голямо внимание? - Петър Нацев, ръководител на сектор „Комуникация, партньорство и информационни мрежи“ в Представителството на ЕК в България пред Донка Найденова.

  „Планът за инвестиции, който предлагаме в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка, представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг“ - това заяви в представянето вчера в ЕП г-н Юнкер. Планът за инвестиции е на обща стойност 315 милиарда евро и съдържа три основни направления:създаване на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции, на надежден набор от проекти,съчетан с програма за помощ, и амбициозна пътна карта,чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за инвестиции.

Предложените мерки като цяло могат да увеличат БВП на ЕС с между 330 и 410 милиарда евро в рамките на три години и да създадат до 1.3 милиона нови работни места.

  Андрей Новаков е новият евродепутат от партия ГИРБ,след като Томислав Дончев стана вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов. Новаков е на 26 год.,магистър по право и доскоро бе вицепрезидент на студентската организация на ЕНП. Работеше в отдел „Връзки с обществеността“ на община Благоевград. Тази шеметна кариера предизвиква респект, но не го ли плаши? - попита в интервю Донка Найденова.

И още актуално от седмицата. Предаването можете да чуете от звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!