Европейски проекти за опазване на природата в Северозападна България


Природните дадености на Врачанския Балкан  са изключително подходящи за обитание от белоглавия лешояд поради наличието на многобройни удобни места за гнездене - отвесни варовикови скали с много ниши, площадки и др. Тук се намират най-високите отвесни варовикови масиви  на Балканския полуостров и най-големите чисти скални отвеси в Европа при тази надморска височина -между 500-1000 м н. в.
Тук всеки ден се води борба  за оцеляването на вида. Битка, която в продължение на години се води с една цел - успешното завръщане на лешоядите в България по проект, който се финансира от Европейската комисия. Георги Стоянов разказва историята на лешоядката, наречена Вършец:
 
Птицата е получена от Испания. Тя престоява в Стара Загора в карантинния център, слад което е разпределена  за освобождаване във Врачанския балкан. Тя е възрастна птица и е намерена  в река в Испания. В края на октомври птицата е освободена и получава името Вършец. Неин кръстник е зам. кметът на община Вършец Петър Стефанов. Птицата е маркирана и се следи нейното движение и адаптацията й в природата. В общината се работи  по европейски проект за завръщане на едрите лешояди в България. Дейността е свързана и с други видове лешояди - египетски, черен. Нашата дейност подпомага и други редки видове като скалния орел.
 
Заместник-кметът на Вършец Петър Стефанов разказва, че през последните три години, благодарение на европейските проекти се случиха много неща. В момента  тече процедура по  избиране на изпълнител за изграждане на многофункционален спортен център, реконструкция на съществуващ стадион и изграждане на  спортна зала с покрит плувен басейн по мярка 327. Стойността на проекта е 5 милиона 850 хиляди лева. Имаме вече избран изпълнител за строителство и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на стойност 3 милиона 580 хиляди лева. Тече реконструкция и модернизация на уличното осветление. Работи се по 10 проекта в момента. Вършец е на първо място по усвояемост на средства по европейски проекти.  С европейски пари се реставрира и Клисурският манастир.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!