Доналд Туск официално поема поста председател на Европейския съвет

Доналд Туск полша
Снимка: Ройтерс


На 1 декември полякът Доналд Туск ще поеме поста председател на Европейския съвет от белгиеца Херман ван Ромпой. С избирането  на полския премиер Доналд Туск за поста председател на Европейския съвет за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в Европейския съюз 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока.
Туск е полски премиер от 7 години и изигра водеща роля при вземането на трудни решения на национално и на европейско ниво, свързани с еврото и с международните кризи като например тази в Украйна.

От началото на кризата в Украйна Туск настоява за по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа,а Полша поддържа твърда политика спрямо Русия.Някои критици на Туск се опасяват, че все пак тази твърда линия спрямо Русия може да го постави в конфликт с Германия и Италия, които са притеснени за цената, която ще трябва да платят техните икономики, и за руските газови доставки, ако връзките с Москва се влошат още повече. Доналд Туск е  първият председател на Европейския съвет - представител на страна извън Еврозоната. Според Херман ван Ромпой Туск е "държавникът, от когото се нуждае Европа".

Значимостта на поста Председател на Европейския съвет и предизвикателствата пред Доналд Туск коментира директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!