Пиер Московиси на посещение в Гърция в ключов момент


Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси започва от днес двудневна визита в гръцката столица Атина, предаде AFP. По време на посещението си еврокомисарят ще увери Гърция, че може да разчита на подкрепата на Европа и че трябва да продължи по пътя на реформите. Визитата започва два дни преди първия тур от президентските избори в Гърция, които поради несигурния си изход представляват риск за реформите и за възстановяването на европейската икономика. Ако не получи подкрепата на 180 от общо 300 депутати за своя кандидат-президент Ставрос Димас, правителството трябва да разпусне парламента и да организира предсрочни парламентарни избори.

24-часовата национална стачка започна в Белгия, предаде AFP. Белгийското въздушно пространство ще бъде затворено за 24 часа. Около 600 полета са анулирани само от летището в Брюксел. Летищата в Лиеж, Остенде и Антверпен също са засегнати. Парализиран е и железопътният и градският транспорт в страната. Със стачката синдикатите протестират срещу предвидените през следващите пет години съкращения в сектора на обществените услуги, културата и транспорта.

Полицейските действия срещу медии в Турция са несъвместими със свободата на словото и са в разрез с европейските ценности, заяви днес Европейският съюз в необичайно остра декларация, цитирана от Ройтерс. Турската полиция нахлу в медии, близки до живеещия в Съединените щати ислямски проповедник Гюлен и арестува 24 души. "Полицейските набези и арестите на журналисти и представители на медии в Турция, извършени днес, са несъвместими със свободата на печата, която е основополагащ принцип на демокрацията", заявяват в обща декларация шефката на европейската дипломация Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!