ЕС обмисля механизъм за мониторинг за гарантиране на върховенството на закона


Обсъжданията за механизъм за наблюдение на върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз бяха възобновени от Италия в рамките на шестмесечното председателство на страната на Европейския съвет. Европейският съюз има нужда от механизъм за гарантиране на върховенството на закона - това заявиха още преди година четирима от външните министри,  включително и бившият първи дипломат на Холандия и настоящ заместник - председател на Европейската комисия  Франс Тимерманс.

Идеята беше развита в писмо до Европейската комисия с молба да се вземат мерки за гарантиране на върховенството на закона в рамките на Общността. Предложеният механизъм ще представлява вид мониторинг, който ще се задейства преди прилагането на т.нар. "ядрена опция" или чл. 7 на Договора за Европейския съюз, предвиждащ  прекратяване на правата на страна член да гласува на Европейския съвет. Според италианския министър Сандро Гоци, "европейските граждани се питат защо Съюзът изисква толкова много по отношение на върховенството на закона от страните кандидати за членство, ако  - след присъединяването, дъжавата член се превръща в "черна кутия", без да се задават въпроси относно този ключов приоритет". Ако до края на тази година не бъде взето окончателно решение за въвеждането на механизъм за наблюдение на върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз, то то ще бъде завещано на предстоящите председателства - латвийското и люксембургското. 

Неправителственият сектор изрази опасения, че липсва политическа воля за създаването на подобен тип механизъм, защото нито една страна не иска да бъде "под прожекторите" на такъв мониторинг.

Според евродепутата от Европейската народна партия Емил Радев, идеята за европейски механизъм има серизна подкрепа,  а осъзнаването, че  проблеми с върховенството на закона има не само в новоприетите страни -членки, вече се признава от мнозина. .

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!