ЕП настоя за ясен график за одобряване на оперативните програми


През 2014  беше реализираното голямо забавяне при одобряването и осъществяването на политиката на сближаване за финансовата рамка 2014-2020г. В края на първата година от периода са одобрени рекордно малък брой оперативни програми, затова и Европейската комисия беше задържена от европейските евродепутати да представи ясен график за одобряване на програмите до края на настоящата година и през първото тримесечие на 2015 година, както и да предложи промени в Многогодишната финансова рамка предвид нулевата 2014-а година и да минимализира огромния риск, който стои пред всички страни членки, следващата 2015 година също да бъде нулева. 

Според комисаря по регионалната политика Корина Крецу сред причините  за изоставането са, че  законодателният пакет за периода 2014-2020г. е бил приет с около шест месеца по-късно в сравнение със съответния пакет за финансовата рамка 2007-2013г., което от своя страна е довело до забава на процеса на програмиране, както и недостатъчния капацитет и готовност на държавните членки да представят качествени програми, в които да намират отражение ключови изисквания на реформираната кохезионна политика за 2014 - 2020 година.

Дебатът в Европарламента с резултат приемане на специална резулюция беше иницииран от Искра Михайлова, член на групата на Алиансa на либералите и демократите за Европа и председател на Комисията по регионално развитие.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!