Могерини: ЕС е единен в позицията си за Украйна


Гръцкият парламент днес ще гласува на първия тур от президентските избори, от които зависи съдбата на правителството и политиката на икономии, която страната провежда от 2010 година, пише AFP.
Самарас трябва да намери 180 вота в парламента, за да избере нов президент, но неговата управляваща коалиция има едва 155 депутати. Ако не успее да открие още 25 гласа от независимите депутати и представителите на по-малки партии, той ще трябва да свика предсрочни парламентарни избори. Социологическите проучвания сочат, че той би загубил от крайно лявата партия Сириза.

 Върховният представител по външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини заяви, че състоящият се от 28 страни съюз е единен в позицията си спрямо Украйна, въпреки натиска от страна на някои членове за намаляване на санкциите срещу Русия, предаде AFP.
Ние обсъдихме пътя по който ЕС запазвайки своето единство може да подкрепи пълноценното изпълнение на всички точки от Минското споразумение. Ние ще продължим да стоим до Украйна, докато се уверим , че този конфликт върви към края си и с пълно уважение на украинския суверенитет и териториална цялост, заяви Могерини.
Някои страни членки като България и Италия, както и част от бизнеса и политическата класа в Германия, искат или да бъдат смекчени или да бъдат премахнати санкциите срещу Русия.


Турция е „ключов партньор" за Европейския съюз, обявиха външните министри на ЕС, въпреки критиката на Брюксел заради извършените в страната арести на журналисти, съобщава ДПА.Външните министри подчертаха в съобщение „важността" на отношенията с Турция, отбелязвайки, че държавата, която има желание да се присъедини към ЕС, „има ценен принос за просперитета на европейския континент".Те обаче признаха, че извършените арести „поставят под въпрос уважаването на свободата на медиите, която е основен принцип на демокрацията" и предупредиха, че прогресът на Турция за членство в ЕС ще зависи от „уважаването на върховенството на закона и основните права". На индивидуално ниво министрите са по-критични към Турция. Датският външен министър Мартин Лидегард заяви, че Анкара е предприела „грешна посока" по отношение на демокрацията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!