Плановете за единен капиталов пазар се очаква да бъдат обявени в средата на 2015 година


Европейският комисар за финансовите услуги Джонатан Хил ще представи плановете си за паневроейски капиталов пазар в средата на следващата година. Целта е намаляване на зависимостта на компаниите от банките и подпомагане възстановяването на европейската икономика. Хил обяви, че се надява подобен единен пазар за финансови инструменти да бъде създаден в рамките на следващите пет години. Заради  кризата банките свиват рисковото си кредитиране и това представлява проблем в Европа, където те са отговорни за около 80 процента от корпоративните заеми.Според председателя на еврогрупата, холандецът Йерун Дейселблум, обединяването на капиталовите пазари ще изисква единен надзорник и създаването на общо законодатекство за фалита, което да замени националните закони.

През 2015 година Евросъюзът се нядава да приключи преговорите за споразумението със свободна търговия с Япония. Една от целите на Токио е да увеличи износа си на техника и автомобили за Стария континент, а Европа се надява да засили предлагането на продукти като вина и сирена. Евросъюзът и Япония са отговорни за над една трета от световната търговия.

Литва трябва да приеме еврото на 1 януари и с това ще стане 19-ия член на еврозоната. Тя ще бъде и последната от трите балтийски държави, които въвеждат единната валута. Страната вече прие мерки срещу злоупотреби при преминаването към новите пари и за справедливото превръщане на цените на стоки и услуги, като правителството във Вилнюс и предатавители на местните власти и бизнеса подписаха меморандум за добри практики.  Местната валута и еврото ще се бъдат използвани паралелно в преходния период до 15 януари. С включването на Литва, чието население е около 3 милиона и 400 хиляди души, еврозоната ще обхване 336  милиона души, а брутният й вътрешен продукт ще достигне 7 трилиона евро. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!