Кампания на ЕК представя инвестиционния план за 300 млрд. евро


Заместник - председателят на Европейската комисия за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен започна кампания за представяне в 28 - те страни от Европейския съюз на инвестиционния план, представен преди седмици от председателя на Европейската комисия. Планът е на  стойност повече от 300 милиарда евро, а информационната офанзива има за цел да разясни новите възможности пред правителства, инвеститори, предприятия, местни власти, профсъюзи и заинтересовани общности, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.  Кампанията беше открита в  Румъния.

Предвижда се през април 2015 година Юрки Катайнен да посети България, Гърция, Унгария, Холандия и Люксембург. Кампанията ще продължи до септември.

Нашето послание е много ясно: работим при много кратки срокове за привличане на нови инвестиции, които да се влеят в нуждаещите се от пари в брой бизнес начинания, стартиращи предприятия, инфраструктурни проекти в сферата на транспорта и широколентовия интернет, в нови училища и болници". Започваме това начинание, като се опираме на силната политическа подкрепа, която вече имаме, и за да обясним на публичния и частния сектор по какъв начин могат да се включат, отбеляза Катайнен.

Юлиана Николова, директор на Центъра за модернизиране на политики, обяснява, че интересът към плана "Юнкер" е голям, като се позовава на европейски източници,  че страните членки са предложили около 2000 проекта за финансиране на обща стойност около 1.3 трилиона евро, което означава, че конкуренцията ще е огромна и до финансиране ще стигнат само проекти от европейско стратегическо значение.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!