М.Габриел: Икономическият растеж е приоритет за Европа



Какво свърши новият състав на Европейския парламент за половин година, кои са най-важните законодателни инициативи, кои са приоритетите за 2015 г. - по тези въпроси е разговорът с евродепутата от групата на  ЕНП Мария Габриел.

Според нея най-голямото предизвикателство пред новия състав на  Европейския парламент е да има повече общи европейски политики, с които да се отговори на изискванията и очакванията на гражданите. Гражданите на Европейския съюз поискаха от нас по-сериозна грижа за здравеопазването, за социалната политика и младежката безработица, за научните изследвания - каза Мария Габриел. Тя открои като един от основните приоритети на европейските институции икономическия растеж, от който ЕС има нужда.

Друг важен акцент в дейността на Европейския парламент е изработването на обща миграционна политика. Проблемът с миграцията е сериозен, смята Габриел, като на първо място стои необходимостта да се прави ясно и категорично разграничение на отделните категории мигранти. Водещ е проблемът с бежанците, единственият възможен подход към които  е солидарността . Освен бежанци обаче има и икономически и незаконни мигранти, които също трябва да се разграничават. Европа има нужда от икономическите мигранти, те са полезни за пазара на труда. Що се отнася до незаконните мигранти, трябва да има ясен мандат за Агенция Фронтекс, тя да има адекватен финансов ресурс за опазване на външните граници на ЕС и най-вече - нужно е много тясно сътрудничество със страните на произход и на транзит- каза евродепутатът Мария Габриел.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!