Опасения в еврозоната заради предсрочните избори в Гърция


  Френските власти засилиха мерките за сигурност в цялата страна след трите атаки в три поредни дни, които отнеха живота на един човек и раниха десетки хора, пише The Telegraph. Премиерът Манюел Валс нареди разполагането в страната на допълнителна военна сила с численост до 300 военнослужещи. Макар властите да настояват, че трите акта на насилие нямат никаква връзка помежду им, те подсилиха опасенията за атаки, извършвани от ислямисти „единаци”, на фона на предупрежденията на правителството, че „терористичната заплаха никога не е била толкова висока”. 

„Страхове за Коледа” е водещото заглавие на Le Parisien, докато Le Figaro публикува на първата си страница предупреждение за „враговете отвътре” и цитира президентът Франсоа Оланд "страната да не се поддава на паниката".
 

Гърция вече е с една стъпка по-близо до предсрочни парламентарни избори, които могат да потопят еврозоната в нова криза, след като парламентът в Атина за втори път не успя да избере нов президент, пише The Guardian.  В подготовката за третия и последен вот, насрочен за 29 декември, гръцкият премиер Андонис Самарас предупреди депутатите за политическия хаос, който ще последва, ако не подкрепят предложения от правителството кандидат за президент. Евентуални предсрочни избори биха поставили властта в ръцете на радикално лявата партия Сириза, която иска отменяне на рестриктивните мерки, които страната прилага в замяна на международната спасителна програма в размер на 240 млрд. евро.

Всеки депутат ще се изправи лице в лице с интересите на страната, каза Самарас пред репортери, като добави, че предстоящото гласуване ще стане ден на разплата за гръцките парламентаристи. „Всеки ще поеме отговорността си, отговорността за последиците от своя вот за стабилността и бъдещето на страната”, добави премиерът. Номинираният за поста бивш еврокомисар Ставрос Димас във вторник получи значително по-добър резултат в сравнение с миналата седмица. На второто гласуване кандидатурата му беше подкрепена от 168 депутати. Резултатът обаче е далеч под необходимите му 200 гласа, за да бъде избран. Против гласуваха 131 депутати.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!