Новите санкции на ЕС за Крим


От 10 дни на територията на Крим са в сила новите европейски санции. Европейският съюз разшири забраната за инвестиции в полуострова като мярка срещу руския добив на нефт и газ в Черно море, както и срещу туризма в областта. С новото решение, подкрепено от правителствата на всички държави-членки, бяха забранени продажбата, доставките и износа на стоки и технологии, купуването или финансирането на кримски компании и вноса от Крим, бяха ограничени инвестициите в инфраструктурни транспортни, телекомуникационни и енергийни проекти, както и участието в нефтени и газови предприятия на полуострова.
  Москва определи евро-санкциите срещу Крим като "глупост и парадокс".
  Междувременно международните платежни системи MasterCard и Visa прекратиха обслужването на банковите карти в Крим, като част от санкциите на САЩ. Президентът Сергей Аксенов успокои жителите, че до началото на туристическия сезон ще има алтернатива, като ще се ускори прехода към руската платежна система.
    Към това се добави и временното изключване на електрозахранването за Крим от страна на Украйна, което наложи спешни преговори и договаряния.
  Как се отразяват санкциите на обикновените хора разказва Иван Абажер, председател на Кримското републиканско дружество на българите „Паисий Хилендарски”. Той говори и за връзките с България в политически сложната ситуация.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!