Латвия поема за първи път председателството на Европейския съюз


"Конкурентна, дигитална и ангажирана Европа". Това мото избра Латвия за първото в историята си председателство на Европейския съюз, което започва на 1-ви януари. В следващите шест месеца Латвия ще е изправена пред сериозни предизвикателства - от преодоляване на обтегнатите отношения с Русия до мерки за стимулиране на инвестициите в общността.
Предстои да бъде направен преглед на санкциите, наложени на Москва заради присъединяването на Крим и ролята й в конфликта в  Украйна. За да бъде удължено действието на мерките след техния първоначален едногодишен срок, е необходимо единодушие между 28-те държави членки на общността. В икономическата област, след края на рецесията в еврозоната са необходими мерки за растеж и справяне с проблема с безработицата. Латвия също така ще бъде подложена на натиск да се ускорят преговорите за споразумение за свободна търговия със Съединените щати. В същото време обаче са силни опасенията, че споразумението може да наруши стандартите и да позволи на корпорациите да блокират неизгодни регулиращи мерки.

Екип европейски астрономи разработи програма за компютърно моделиране на Вселената. Създадената симулация пресъздава реални галактики с тяхната маса, размер и възраст. През 2017-та година Европейската космическа агенция ще  изстреля в открития космос свръхпрецизен часовник, чието изоставяне се изчислява на една секунда на всеки 300 милиона години. С негова помощ ще се тества Общата теория на относителността на Анщайн. В началото на тази година Европейския съюз даде начало на седемгодишна програма за научни изследвания - „Хоризонт 2020“ . Финансиренето по програмата е близо 80 млрд. евро 13 милиарда евро са предвидени за Европейския научноизследователски съвет.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!