ЕС: Решението на руски съд да осъди Алексей Навални и брат му изглежда политически мотивирано



Решението на руски съд да осъди руския опозиционер Алексей Навални и брат му Олег за измама изглежда политически мотивирано, се казва в изявление на Европейския съюз, цитирано от Франс прес.  "Обвиненията към тях не бяха подкрепени с доказателства по време на процеса. Освен няколко предварително подбрани представители на медиите,  не бе разрешено нито на обществеността,  нито на международните наблюдатели да присъстват в съдебната зала за четенето на присъдата", се казва в изявление на  Мая Кочиянчич, говорител  на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Франс прес припомня, че  съд в Москва осъди за измама Алексей Навални на три години и половина затвор условно, а по-малкият му брат Олег  получи същата присъда, но ефективна.  Европейският съюз подчертава, че е важно съдебните решения да са свободни от всякаква политическа намеса, да са независими и да съблюдават правовата държава, заяви Кочиянчич. По повод планираните обществени прояви в подкрепа на братята Навални, говорителят на Могерини напомни, че  Европейският съюз очаква всички страни да проявят сдържаност.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните от Европейския съюз се стремят към постигане на сигурност в Европа заедно с Русия, предаде РИА Новости.  Говорейки за присъединяването на Крим към Русия, Меркел заяви, че „Европа не може и няма да приеме правото на силния, който нарушава международните закони” и добави, че в отговор на присъединяването на Крим  „Европа е решила да не бъде разделена, а да действа като единно цяло, защитавайки своя ред и ценности”.

Италианските власти установиха снощи контрол върху товарен кораб със стотици мигранти, изоставен от екипажа и пуснат даплава по програмиран курс към брега, предаде АП.  До това се стигна след като пътник от  кораба "Блу скай ем", плаващ под молдовски флаг, подаде сигнал по телефона до спешните служби, че плавателният съд имал проблеми. Когато корабът стига до южното крайбрежие на Италия - близо до пристанището Санта Мария ди Леука, два италиански хеликоптера са излетели, за да го проверят. Спуснатите на борда шестима моряци от бреговата охрана установили, че екипажът е избягал и корабът се носи към брега. Говорител на бреговата охрана заяви, че с преустановяването на програмирания курс е била предотвратена катастрофа, съобщава АП.

Най-малко шестима души загинаха в студовете, които обхванаха  Франция от събота, предаде Франс прес.  Жертвите са бездомници, които са починали от хипотермия или в пожар, докато се опитвали да се стоплят, уточняват от полицията.  Според последното преброяване от 2012 година броят на бездомниците във Франция е нараснал с 44 процента за 11 години и те вече са 112 000 души, от които 31 000 деца, отбелязва АФП.

www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!