Централната банка на Литва обяви, че страната се е присъединила успешно към еврозоната


Централната банка на Литва обяви, че страната се е присъединила успешно към еврозоната. Преминаването към еврото стана гладко, без засечки, заяви президентът на банката. Литва е 19-ият член на еврозоната. С нейното влизане валутният съюз наброява 337 милиона души. Днес първите клиенти вече могат да пазаруват с евро, а за да се улесни преходът, цените са изписани в евро и в литас.

От днес трябва да започне прилагането на система за "едно гише" за предприятия от секторите на електронните услуги и далекосъобщенията, съобщи Европейската комисия.
По този начин ще се подобри спазването на правилата, като значително се опростят процедурите за ДДС за тези предприятия и им се даде възможност да подават единна декларация за ДДС за всичките си дейности в ЕС. Страните членки трябва да модернизират своите администрации, отговарящи за ДДС, за да се намали несъответствието в приходите от данъка. Държавите от ЕС трябва да променят своите национални данъчни системи по начин, който улеснява спазването на правилата, възпрепятства отклонението от данъчно облагане и избягването на данъци и се повишава ефикасността на събирането на данъци.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич, чиято страна от днес пое ротационното председателство на Европейския съюз, планира да посети Москва на 12 януари.Ринкевич възнамерява в най-скоро време да посети и Киев. Така Ринкевич ще се запознае с мнението на двете страни за ситуацията в Украйна. Не трябва да забравяме, че на 19 януари ЕС планира голяма вътрешна дискусия за Русия, за която трябва да сме подготвени,  каза дипломатът. Затова, по думите му до началото на дебатите трябва да има яснота какво е виждането на Киев и на Москва за събитията през 2014-а година.


www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!