По-важните теми и акценти през 2014 година в Европейския парламент


Изминалата 2014-а година бе запомняща се в много аспекти.

Европейските избори през май 2014 г. доведоха до промени в баланса на силите в ЕП, до нови лица начело на много от групите и до излизането на нови теми на дневен ред. Новият мандат на Европейския парламент започна официално на 1 юли, като около половината от избраните 751 членове на ЕП не бяха депутати преди изборите.

За председател на Европейския парламент за следващите две години и половина евродепутатите преизбраха Мартин Шулц. 58-годишният германски евродепутат ще заема този пост до януари 2017 година. Шулц е първият председател в историята на Европейския парламент, който е преизбран за втори мандат.

Преди началото на първата пленарна сесия на новия Парламент беше разисквана ролята на ЕС във външната политика и намирането на баланс между насърчаването на демокрацията и стабилността в страни като Украйна и Египет. Кризата в Украйна бе тема и на други популярни дискусии, посветени на санкциите срещу Русия и на общото отражение върху международната политика. Голям беше интересът и към гласуването в новия Парламент на новата Комисия. Съставът й беше одобрен на 22 октомври, начело с Жан-Клод Юнкер след дебат на работната програма за следващите пет години. Гласуването даде край на дълъг процес, в рамките на който депутатите организираха изслушвания на всички кандидати за комисари, за да преценят дали те имат подходящите качества. Новата Комисия започна своя петгодишен мандат на 1 ноември.

През изминалата година дойде и радостната новина, че българката Кристалина Георгиева е избрана за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси. Тя е един от седемте заместници в екипа, представен от председателя Жан-Клод Юнкер. Георгиева отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро.

През 2014 година банкнотата от 10 евро с надпис на кирилица стана факт. Тя влезе в обръщение от 23 септември. Това е един жест, едно признание към онази част от Европа, която пише и говори на един от най-древните европейски езици, заяви евродепутатът Илияна Йотова.

През 2014 година парламентът преизбра Емили О'Райли за пълен петгодишен мандат като европейски омбудсман. Припомняме, че ролята на омбудсмана е да разглежда жалби срещу работата на европейските институции.

През изминалата година бе постигнат успех и за младите хора относно европейската програма за студентски обмен „Еразъм“, която през периода 2014-2020 г. е разширена и под името „Еразъм +“ и ще оказва подкрепа за проекти не само в областта на образованието и младежта, но и в сферите на спорта и борбата с дискриминацията.

Проблемът с бежанците също бе предизвикателство пред целия евросъюз през изминалата година. След тридневно посещение в България делегацита на Европейския парламент, отчете че има очевиден напредък в усилията на България да спазва изискванията за приема на бежанци.

Последните новини дойдоха от последната пленарна сесия през 2014 г. Тогава Европейският парламент прие бюджета на ЕС за 2015 г. след тежки преговори с правителствата на ЕС. Депутатите извоюваха повече средства за изследвания, студентски обмен и програми извън границите на ЕС, както и допълнителни 4,25 млрд. евро за покриване на дължими плащания през 2014 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!