ЕС финансира приоритетни инфраструктурни проекти, които ще увеличат енергийната сигурност на Европа

Европейският съюз ще инвестира 647 милиона евро в ключова енергийна инфраструктура. Става дума за 34 проекта, от които 16 са в газовия сектор и 18 за пренос на електроенергия в региона на Балтийско море, както и в Източна и Югоизточна Европа.

Осигуреното финансиране е по програма на ЕС, наречена "Механизъм за свързване на Европа", която предвижда средства за проекти, които предоставят ползи отвъд националните граници  и ще спомогнат за стабилността на европейската енергийна мрежа, за по-добра интеграция и конкуренция на пазара.

По одобрените проекти освен нови газопроводи ще се строят и терминали за товарене на втечнен природен газ. В електроенергийния сектор ще бъдат съфинансирани и иновационни технологии, като е включено проучване за създаване на подводен кабел с дължина 700 км. за постоянен ток с високо напрежение между Норвегия  и Обединеното кралство, както и проект за интелигентни мрежи по границата на Ирландия и Обединеното кралство.

Сред одобрените проекти са и пет обекта в България за над 4 милиона евро. По думите на Албена Дразиева, държавен експерт в Дирекция "Европейско и регионално енергийно сътрудничество" към Министерството на енергетиката, "с европейските средства ще се финансират проектни проучвания и прединвестиционни работи. Това е първото условие, за да бъде подготвен един проект за реализация".

Сред обектите, които ще получат финансиране за проектни проучвания са ВЕЦ "Яденица", интерконекторната газова връзка между България и Турция, както и далекопроводните връзки от ТЕЦ "Марица Изток" към различни части на страната.

За периода 2014 - 2020 г. за изграждането на трансевропейската енергийна инфраструктура общата сума по Механизма за свързване на Европа е 5,85 млрд. евро.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!