Статия в европейско издание алармира, че мръсният въздух засяга сърцето


Статия, публикувана в европейско научно издание, алармира, че замърсяването на въздуха засяга сърцето.  Според учените  то не само влошава проблемите, свързани с него, но и играе и роля за възникването на подобни болести при иначе здрави хора. При това негативно въздействие оказват главно фините прахови частици, а не толкова вредните газове.
 Световната здравна организация поставя сърдечно-съдовите заболявания като основна причина за ранна смърт. Само в Европа те убиват 4 милиона души годишно.  
През ноември Европейската агенция за околна среда публикува доклад, според който мръсният въздух е основна причина за смъртта на хората в градовете на Стария континент. През 2005 година Европейската комисия обяви стратегия, свързана с този тип замърсяване. Директива, приета три години по-късно, внесе законодателни промени с цел то да бъде намалено. В края на годината обаче заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че готвените нови изменения в  правилата по въпроса ще бъдат отменени, което разгневи еколозите. В крайна сметка Жан-Клод Юнкер заяви, че текстът ще бъде запазен, но ще бъде силно променен.

Ирландия ще бъде първата европейска страна, която ще получи достъп до американския пазар на телешко месо от 15 години насам. Вашингтон забрани продажбите след появата на болестта "луда крава" в края на 90-те. Дъблин очаква да започне на пласира продукцията си до септември.
Отслабването на ограниченията идва в момент, когато Съединените щати и Европейския съюз се опитват да договорят споразумение за свободна търговия, което  ще обхване около 1 милиард потребители. От Еврокомисията обаче обявиха, че мярката не е свързана с пакта, предизвикал загриженост сред много европейци.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!