ЕК публикува преговорните позиции на ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции

Тази седмица ЕК за пръв път публикува официални текстове на преговорни документи. Те са част от споразумението за свободна търговия на ЕС със САЩ, което се очаква да бъде подписано до края на годината.

ЕС и САЩ са двете водещи икономически сили в света. Взети заедно те създават около половината от световния БВП. Този факт се отразява и на търговските и инвестиционните потоци, които нямат аналог в света. Всеки ден ние търгуваме със стоки и услуги на стойност 2 млрд. евро.

САЩ са най-големият експортен пазар на ЕС, като купуват годишно продукти от Съюза на стойност близо 270 млрд. евро, което прави около 17 % от общия износ на ЕС. В допълнение на това, трансатлантическата търговия с услуги възлиза на около 260 млрд. евро годишно. Общият размер на инвестициите на САЩ в ЕС е три пъти по-висок от този в цяла Азия, а инвестициите на ЕС в САЩ са около осем пъти по-големи от инвестициите на Съюза в Индия и Китай, взети заедно. Общо в трансатлантическата икономика са заети около 15 млн. души от двете страни на океана. Когато споразумението за свободна търговия стане факт, ефектът ще бъде още по-голям.

Смята се, че бъдещият документ ще направи икономиките много по-рационални, като създаде условия американските и европейските предприятия по-лесно и по-бързо да осъществяват бизнес помежду си. Косвено това ще доведе до реални икономии за потребителите, както и до създаването на стотици хиляди работни места за от двете страни на Атлантическия океан. Конкретната полза за всяко европейско домакинство се изчислява на 545 евро годишно. Според някои прогнози свободната търговия между САЩ и Европейския съюз ще доведе до ръст на европейската икономика със 120 млрд. евро или 0.5% от БВП.

Така споразумението, наречено "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции", ще се превърне в най-големия търговски пакт в света, обхващащ една трета от световната търговия. За да подчертае значението документа, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разясни, че митата върху стоките за внос и износ, трябва да бъдат премахнати напълно за гражданите. Нещо, което ще подпомогне свободния избор при покупка и търговия.

Още подробности може да чуете от репортажа на Златина Йовкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!