Проект за извеждане на деца от институциите приключи успешно във Видин

Успешно изпълнен проект за извеждане на деца от институциите отчетоха от общинската управа във Видин. "Нов дом" е със социална насоченост и се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" с близо 300 000 лева. 29 деца с увреждания от специализирани институции са изведени в нови жилища, с което се цели тяхното социално включване.

"Периодът на изпълнение беше 11 месеца. Целта на проекта- реализиране на устойчив модел на деинституционализация на деца с увреждания чрез развитие на резидентни форми на услуги- центрове за настаняване от семеен тип и защитено жилище. Настанени са 29 деца, изведени от Дома за деца с умствена изостаналост в село Гомотарци, Дома за деца с умствена изостаналост в Кула и Дома за медико-социални грижи във Видин. Целим по-качествени условия за живот на децата с увреждания с приобщаването им към общността"-
каза секретарят на Община Видин Орлин Василев.

Децата и младежите от институции са настанени в два центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище във Видин. Персоналът от 31 души работи от началото на 2015 година, каза Роми Гергова, управител "Социални услуги и здравни дейности" в община Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!