Френският министър на вътрешните работи поиска общи мерки срещу тероризма


Премиерът на Франция Манюел Валс увери френските мюсюлмани в своята лична подкрепа на фона на нарастващите ислямофобски настроения в страната, съобщават информационните агенции.

Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание изрази сериозна тревога по повод рязкото увеличение на нарушенията на закона заради ненавист към мюсюлманската религия и призова държавата да предприеме мерки за охрана на джамиите. От организацията посочват, че след атаката срещу редакцията на седмичника “Шарли ебдо“ са регистрирани най-малко 54 инцидента с антиислямска насоченост.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов заяви след съвещание с депутати в Националното събрание, че приемането на по-строги мерки в борбата с тероризма не трябва да се ограничава само до Франция, а трябва да послужи за пример, използван и от други страни в ЕС, както и от чуждестранни партньори. Той определи като "изключително важно" съгласуването на равнище Европейски парламент на обмена на данни за пътници на авиокомпаниите.   

Германия планира да изземва личните карти на заподозрени джихадисти за период от три години - два пъти по-дълго от първоначално предвиденото, с цел да им попречи да се присъединят към радикални групи в Близкия изток, предаде агенция Ройтерс. Очаква се германското правителство  да одобри законопроекта в сряда.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!