Фонд за стратегически инвестиции в основата на плана "Юнкер"


Европейската комисия представи проект за фонд за стратегически инвестиции. Според законодателното предложение този фонд ще бъде в тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка. Планира се той да е в основата на инвестиционната програма на председателя на еврокомисията Жан Юнкер, която цели 315 милиарда евро да бъдат вложени в икономиката на Европейския съюз. Чрез този фонд ще се подпомогнат стратегически инвестиции и ще бъдат подкрепени по-малките предприятия, които имат до 3000 работници.  Освен това се планира създаването на Европейски консултантски център, който да оказва помощ за подготовката и разработването на проектите.
 
Испанският и гръцкият премиер са обсъдили плана "Юнкер". Мариано Рахой и Андонис Самарас са подчертали, че двете страни са съгласни с решенията, които трябва всички заедно да вземат. Искаме една Европа силна и стабилна, но затова имаме нужда от силни страни и правителства, е заявил Рахой след разговори с в Атина с гръцкия си колега Андонис Самарас, съобщи гръцкото издание "Етнос".Рахой е подчертал, че двете страни са отговорили с реформи на кризата.

Европейската комисия представя доклад свързан със защитата на инвестициите при търговските преговори между Европейския съюз и САЩ. Почти 150 хиляди отговора са получени в рамките на онлайн консултация свързана именно със защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститор и държава в рамките на Трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите.Основен въпрос при тази консултация е дали с предложения от евросъюза подход към трансатлантическото партньорство ще се постигне добър баланс между защитата на инвеститорите и способността на съюза да предприема регулаторни мерки в защита на обществения интерес.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!