Общата миграционна политика - ключов приоритет на ЕК


Как в съвременните общества, които преминават през криза, най-бедните граждани биват привличани от грубата ксенофобия и от пупулизма, чужденецът винаги се оказва добра изкупителна жертва за липсата на сигурни работни места, за липсата на жилища.
Духомир Минев от "Европейската  антибедност мрежа" коментира:
Ксенофобията е свързана с онзи национализъм, негативизъм, който се разви към ЕС. Това не е случайно. Предизвикаха го националните правителства. Ако някой  подскаже на хората, че чужденците са виновни, а това се случва, напр. в Англия, обществото се консолидира срещу тях. Там се премахнаха правилата за трудовия пазар. От друга страна емиграцията се увеличава. Всичко това доведе до срив в трудовите пазари. Един от основните механизми, които поддържат кризата е именно т.нар. мерки за строги икономии, продължава да се поддържа.

 
Алфред Аронов - журналист, който работи и живее от години в  Испания, разказва за  отношението към имигрантите там. За 10 години чужденците в страната са се увеличили 6 пъти. В Испания има  имигранти най-вече от Латинска Америка, които исторически са свързани и езиково, но има и много други - европейски емигранти, между които и не малко българи. Настроението в Испания към всички емигранти е положително. Хората осъзнават, че емигрантите дават много на страната.. Политическите партии, някои от тях използват, за да си припишат някакви заслуги към държаната, към нацията, но без успех. Твърдението, че ако нападаш  имигрантите - ще спечелиш повече гласове беше опровергано от  успеха на новата политическа партия "Подемос".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!