Могерини предлага възстановяване на диалога ЕС - Русия


Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини е предложила вчера страните от съюза да възобновят диалога с Русия по въпросите на глобалната дипломация и търговията в замяна на стъпки за решаване на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. В дискусионен доклад, изпратен до правителствата на 28-те страни - членки, се заявява, че блокът може да обмисли възобновяването на съвместната работа с Москва по решаване на проблемите в Сирия и Ирак, Либия, Иран, Северна Корея, палестинския въпрос и епидемията от ебола. Стратегията на санкциите, наложени срещу Русия заради Украйна, трябва да бъде допълнена с активни стимули към Москва да промени позицията си по украинската криза. Това обаче не означава връщане към нормалните отношения, се подчертава в документа.

Чешкото правителство се съгласи да приеме за лечение  болни или ранени деца на сирийски бежанци и да предложи на семействата им убежище, съобщава Асошиейтед прес. 15 семейства или общо около 70 сирийски бежанци, които сега са в лагери в Йордания, ще бъдат включени в програмата като проява на солидарност. Решението е взето в отговор на молба от ЕС и ООН. По-рано чешки представители заявяваха, че от съображения за сигурност и по икономически причини страната не е в състояние да приеме хиляди сирийски бежанци, както правят някои други страни от ЕС.

Повече от 200 000 души са кандидатствали за убежище в Германия през 2014 г. Германското вътрешно министерство посочи, че това е третият най-голям брой подадени заявления в историята на страната. Над 40 000 души, което е 20 процента от всички търсещи убежище, са били сирийски бежанци и в повечето случаи те са получили право на убежище. Около 30 процента от молбите са подадени от хора, идващи от Балканския полуостров, но техните молби обикновено се отхвърлят, тъй като "не отговарят на нужните изисквания".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!