Европа преди новините: Европейската комисия прие своята работна програма за 2015 г.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София
Снимка: архив

Действията, които Комисията възнамерява да предприеме през следващите 12 месеца имат за цел постигането на реално подобрение по отношение на заетостта, растежа и инвестициите, както и на конкретни ползи за гражданите. Областите са условно разделени на шест.
План за инвестиции за Европа: законодателните мерки във връзка с обявения миналия месец план, с които да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика в размер на най-малко 315 милиарда евро през следващите три години.
Амбициозен пакет за цифровия единен пазар: създаване на условия за динамична цифрова икономика и общество чрез допълване на регулаторната среда в областта на телекомуникациите, актуализиране на правилата за авторските права, опростяване на правилата за потребителите, които правят онлайн или цифрови покупки, подобряване на киберсигурността и интегриране на цифровизацията в различните области на политиката.
Първите стъпки към европейски енергиен съюз: гарантиране на сигурността на енергийните доставки, по-нататъшното интегриране на националните енергийни пазари, намаляване на европейското потребление на енергия и намаляване на въглеродните емисии от енергийния микс.
По-справедлив подход към данъчното облагане: план за действие за справяне с отклоненията от данъчното облагане и данъчните измами, включително мерки на равнище ЕС, за да се премине към система, при която държавата, в която се генерират печалбите, е и държавата на данъчно облагане; включително автоматичен обмен на информация относно данъчните режими и стабилизиране на корпоративните данъчни основи.
Европейска програма за миграцията: разработване на нов подход към законната миграция с цел превръщането на ЕС в привлекателна дестинация за таланти и умения и подобряване на управлението на миграцията в рамките на ЕС посредством по-тясно сътрудничество с трети държави, солидарност между държавите членки и борба с трафика на хора.
По-задълбочен икономически и паричен съюз: продължаване на усилията за насърчаване на икономическата стабилност и привличане на инвеститори към Европа.
Европейската комисия вече одобри законовите условия за създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции, така ще бъде финансиран 315-милиардния инвестиционен план на Жан-Клод Юнкер. Въпреки че участието на държавите членки в него ще бъде доброволно, Комисията се надява националните банки и дори институции от страни извън Общността да проявят интерес към участие в него. Това заяви наскоро заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен пред Европейския парламент в Страсбург.

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще бъде ръководен управителен съвет, който ще определя насоките на работа и ще пренасочва фондовете, и от инвестиционен комитет, който ще избира проектите. Комитетът ще бъде съставен от шестима пазарни експерти и директор.

Комисията обяви, че в рамките на плана ще бъде създаден Европейски инвестиционен консултативен център, който ще помага при подготовката и развиването на проектите. Ще бъде предвидено и звено, което ще съветва инвеститорите относно съществуващи и бъдещи проекти.

Преговорите по инвестиционния план в Съвета на ЕС ще започнат в понеделник  на 19 януари 2015 г. и ще бъде представен официално по време на среща на финансовите министри в края на месеца. Съгласие относно общата позиция на Съвета се очаква до април.
За коментар на шестте потърсихме Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!