Обмислят засилване на мерките за сигурност в ЕС

Снимка: europarl.europa.eu


В Белгия бяха предотвратени мащабни терористичен актове на джихадисти, съизмерими с тези в Париж. Още миналата седмица се поднови дискусията трябва ли да се засилят мерките за сигурност в рамките на Европейския съюз и Шенгенското пространство като например размяна на данни за пътниците в полетите в рамките на Общността. Евродепутати изразиха различни мнения.

Британецът Тимъти Къркхоуп от групата на консерваторите:

 Фактът, че възникнаха обстоятелства, подчертаващи такава необходимост, е важен до степен, че можем да се насочим към прокарването й в Европарламента. Предпочитам да смятам, че е един наличен инструмент или трябва да е такъв, за справяне с престъпниците. Не само терористи, но и трафиканти на деца, педофили, хора, занимаващи се с трафик на наркотици, извършващи всякакви сериозни престъпления. Трябва да внимаваме да не се навеждаме много и да кажем "Понеже нещо ужасно като това се случи, трябва да направим цял списък с нови мерки. " Трябва да подкрепяме нашите служби за сигурност, трябва да подкрепяме върховенството на закона, трябва да се справим с престъпниците и терористите възможно най-подобаващо, строто, убедено.

Германецът Филип Албрехт от групата на Зелените:

 Не разбирам защо министри и някои политици в Европарламента сега призовават за система, запазваща данните на пътници, напълно невинни, на хора, които са извън подозрение, вместо да се съсредоточим върху заподозрени в рискови региони и  рискови групи хора, след като вече имаме достатъчно информация. Сегашните закони позволяват да бъдат проследявани, ако има причина и риск. това трябва да направим, а не да поставяме всички под подозрение, което заплашва ценностите, които искаме да съхраним и предпазим.  Убеден съм, че ще имаме по-добра ситуация и по-добър шанс, за да предотвратим подобни атаки, ако по-добре се кооперираме и това дава реални резултати. Но не беше такъв случаят, не обменяме достатъчно информация. Искам да наблегна над засилване на полицейските и правосъдни органи, които анализират ситуацията локално и регионално и да се обединят.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!