Тримесечният преглед показва слабо, но стабилно нарастване на заетостта в ЕС

Наблюдава се слабо, но стабилно нарастване на заетостта в Европейския съюз от средата на 2013 г. насам. Това показва последния тримесечен преглед на трудовата заетост и социалното положение.

Въпреки това обаче икономическото възстановяване в съюза все още е слабо. Заетостта се е увеличила в по-голямата част от страните в ЕС, включително в държави с много високо равнище на безработицата, като Гърция, Испания и Португалия.

Най-голямо нарастване на заетостта се наблюдава в сектора на услугите. За България повишението е над средното за Европейския съюз - с около 1%. Лидер в това отношение е Унгария, където заетостта се повишава с почти 4%. На обратния полюс е Латвия с 3% спад на заетостта.

Нарастване се отчита не само при временната заетост и заетостта на непълен работен ден, но и при постоянната заетост и заетостта на пълно работно време. Възстановяването на равнищата отпреди кризата обаче е по-бавно от очакваното. Това каза комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тайсен. 

Една от основните препоръките на ЕС към страните членки е да намалят  данъчната тежест върху труда. Препоръките са за преминаване от данъчно облагане на труда към източници с по-малко отрицателно въздействие върху растежа и борбата с данъчните измами в редица страни от ЕС.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!